Primary D-Channel on span 1 up


#1

I’m receiving these messages on the Asterisk console at the rate of one per second. It’s great that my D channel is up, but being told this ever second is a pain as it interferes with being able to get the system setup.

Can someone explain why I’m receiving these and what must be done to stop them??

TIA.

Iain.


#2

Grabbed the latest versions of asterisk, libpri and zaptel from SVN. Now running: Asterisk SVN-trunk-r7413M
Restarted and still getting the same messages on console:

== Primary D-Channel on span 1 up == Primary D-Channel on span 1 up == Primary D-Channel on span 1 up == Primary D-Channel on span 1 up == Primary D-Channel on span 1 up == Primary D-Channel on span 1 up == Primary D-Channel on span 1 up == Primary D-Channel on span 1 up == Primary D-Channel on span 1 up == Primary D-Channel on span 1 up == Primary D-Channel on span 1 up == Primary D-Channel on span 1 up == Primary D-Channel on span 1 up == Primary D-Channel on span 1 up == Primary D-Channel on span 1 up == Primary D-Channel on span 1 up == Primary D-Channel on span 1 up == Primary D-Channel on span 1 up == Primary D-Channel on span 1 up == Primary D-Channel on span 1 up == Primary D-Channel on span 1 up == Primary D-Channel on span 1 up
My E1 card shows as being OK in zttool. The output of ztcfg is: [code]ipabx asterisk # ztcfg -vv

Zaptel Configuration

SPAN 1: CAS/HDB3 Build-out: 0 db (CSU)/0-133 feet (DSX-1)

Channel map:

Channel 01: Clear channel (Default) (Slaves: 01)
Channel 02: Clear channel (Default) (Slaves: 02)
Channel 03: Clear channel (Default) (Slaves: 03)
Channel 04: Clear channel (Default) (Slaves: 04)
Channel 05: Clear channel (Default) (Slaves: 05)
Channel 06: Clear channel (Default) (Slaves: 06)
Channel 07: Clear channel (Default) (Slaves: 07)
Channel 08: Clear channel (Default) (Slaves: 08)
Channel 09: Clear channel (Default) (Slaves: 09)
Channel 10: Clear channel (Default) (Slaves: 10)
Channel 11: Clear channel (Default) (Slaves: 11)
Channel 12: Clear channel (Default) (Slaves: 12)
Channel 13: Clear channel (Default) (Slaves: 13)
Channel 14: Clear channel (Default) (Slaves: 14)
Channel 15: Clear channel (Default) (Slaves: 15)
Channel 16: D-channel (Default) (Slaves: 16)
Channel 17: Clear channel (Default) (Slaves: 17)
Channel 18: Clear channel (Default) (Slaves: 18)
Channel 19: Clear channel (Default) (Slaves: 19)
Channel 20: Clear channel (Default) (Slaves: 20)
Channel 21: Clear channel (Default) (Slaves: 21)
Channel 22: Clear channel (Default) (Slaves: 22)
Channel 23: Clear channel (Default) (Slaves: 23)
Channel 24: Clear channel (Default) (Slaves: 24)
Channel 25: Clear channel (Default) (Slaves: 25)
Channel 26: Clear channel (Default) (Slaves: 26)
Channel 27: Clear channel (Default) (Slaves: 27)
Channel 28: Clear channel (Default) (Slaves: 28)
Channel 29: Clear channel (Default) (Slaves: 29)
Channel 30: Clear channel (Default) (Slaves: 30)
Channel 31: Clear channel (Default) (Slaves: 31)
Channel 32: FXO Kewlstart (Default) (Slaves: 32)
Channel 33: FXO Kewlstart (Default) (Slaves: 33)
Channel 34: FXS Kewlstart (Default) (Slaves: 34)
Channel 35: FXS Kewlstart (Default) (Slaves: 35)

35 channels configured.
[/code]
Here’s the contents of /etc/zaptel.conf:[code]#

Zaptel Configuration File

This file is parsed by the Zaptel Configurator, ztcfg

PRI CARD

span = 1,1,0,cas,hdb3
bchan = 1-15,17-31
dchan = 16

ANALOGUE PORTS

fxoks = 32-33
fxsks = 34-35
loadzone = uk
defaultzone = uk[/code]
…and from /etc/asterisk/zapata.conf:

[code][channels]
language = en
context = default
switchtype = euroisdn
priindication = outofband
usecallerid = yes
echocancel = yes
echocancelwhenbridged = yes
rxgain = 0.0
txgain = 0.0
immediate = no
busycount = 4
musiconhold = default

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;
; E1 CARD LINES
;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

switchtype = euroisdn
signalling = pri_cpe
faxdetect = both
context = default
callerid = "XYZ"
group = 1
channel => 1-15,17-31
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;
; ANALOGUE LINES
;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

signalling = fxo_ks
language = en
context = default
callerid = "Line one"
accountcode = PORT_1
group = 2
channel => 32

signalling = fxo_ks
language = en
context = default
callerid = "Line two"
accountcode = PORT_2
group = 3
channel => 33
signalling = fxs_ks
language = en
context = nokia
accountcode = PORT_3
group = 4
channel => 34
signalling = fxs_ks
language = en
context = nokia
accountcode = PORT_4
group = 5
channel => 35
[/code]

Any help appreciated.

Iain.


#3

Also, dmesg shows the E1 card loading:

TE110P: Setting up global serial parameters for E1 FALC V1.2 TE110P: Successfully initialized serial bus for card Found a Wildcard: Digium Wildcard TE110P T1/E1 TE110P: Span configured for CAS/HDB3


#4

Hm

Well Mine sits stable, In modprobe you have got the correct driver ? as if its an upgrade it may well be loading the 100p driver, also you havent speced a loadzone so not sure where you are, so im not sure if you crc4 or not, if you are in UK then you should need it,

finaly does the link actualy work ?


#5

These are the loaded modules:

Module Size Used by wctdm 34240 4 wcte11xp 25376 31 zaptel 181892 76 wctdm,wcte11xp
I’m in Malta, and my current PABX does not use CRC4.

Thanks.

Iain.


#6

Reloaded the device…new sizes as follows:

Module Size Used by wctdm 38720 4 wcte11xp 25120 31 zaptel 223492 76 wctdm,wcte11xp
Still getting the same messages on console:

[code]ipabx zap # asterisk -vvvrc
== Parsing ‘/etc/asterisk/asterisk.conf’: Found
== Parsing ‘/home/asterisk/etc/extconfig.conf’: Found
Asterisk SVN-trunk-r7413M, Copyright © 1999 - 2005 Digium.
Written by Mark Spencer markster@digium.com

Connected to Asterisk SVN-trunk-r7413M currently running on ipabx (pid = 7726)
Verbosity was 0 and is now 3
== Primary D-Channel on span 1 up
== Primary D-Channel on span 1 up
== Primary D-Channel on span 1 up
== Primary D-Channel on span 1 up
[/code]


#7

[quote=“ianplain”]

finaly does the link actualy work ?[/quote]
Sure does:

ipabx*CLI> zap show status Description Alarms IRQ bpviol CRC4 Digium Wildcard TE110P T1/E1 Card 0 OK 0 0 0 Wildcard TDM400P REV I Board 1 OK 0 0 0


#8

Bump.